KLIK "STOP" UNTUK HENTIKAN SIARAN KAMI

DENGAR RADIO KAMI?

SILA KLIK "STOP" PADA RADIO KOBAT FM UNTUK HENTIKAN SIARAN KAMI

Followers

Wednesday, September 7, 2011

Suhaizan minta MB Johor tegur tindakan "ala penjajah" pemimpin UMNO

Suhaizan Kayat | Sep 06, 2011

Pada 4 September 2011 (Ahad), saya telah memohon Naib Yang Di-Pertua PAS Kawasan Pulai, Johor - Zaba Bin Ibrahim untuk berjumpa Puan Jamilah binti Abu Bakar, mangsa Peristiwa Bukit Kepong di rumahnya di Skudai Kanan. Dalam pertemuan tersebut dia (Zaba) telah mendapat persetujuan untuk mengadakan pertemuan dengan Puan Jamilah pada 5 September 2011 dengan disertai bersama oleh Timbalan Presiden PAS, Tuan Haji Mohammad bin Sabu sebaik sahaja sidang akhbar di Johor Bahru. Zaba juga telah mendapat pengesahan dari Puan Jamilah bahawa Mat Indera telah menghalang pihak pemberontak membunuhnya semasa peritiwa Bukit Kepong pada 23 Februari 1950 yang lalu.

Tujuan utama pertemuan semalam adalah:


1. Untuk mengeratkan silaturahim sempena bulan Syawal yang mulia
2. PAS mahu menawarkan khidmat guaman kepada Puan Jamilah bagi menuntut ganti rugi dari Kerajaan British atas kematian ibu dan adiknya
3. Untuk mendapat maklumat lanjut berhubung kejadian Bukit Kepong.

Zaba telah membuat panggilan terakhir sekitar jam dua petang semalam untuk mengesahkan kehadirannya di rumah Puan Jamilah manakala saya pula telah membawa Mat Sabu (gambar kanan) ke rumah Puan Jamilah dengan menggunakan kenderaan saya sendiri. Setibanya saya di lorong masuk rumah Puan Jamilah kelihatan lebih kurang 10 hingga 20 orang sedang menunggu. Salah seorang daripada mereka telah memberi isyarat menghalau perjalanan kami di lorong tersebut. Zaba mengesahkan kepada saya bahawa mereka adalah pemimpin UMNO tempatan disitu yang tidak berpuas hati dengan kehadiran Timb.Presiden PAS, Mat Sabu di rumah Puan Jamilah. Mereka menghalang kami untuk menziarahi Puan Jamilah.

Bagi mengelak suasana yang tidak selesa berlaku, saya telah berbincang dengan Mat Sabu untuk keluar daripada kawasan tersebut. Lagipun masa sudah agak lewat kerana Mat Sabu juga mempunyai jadual yang agak ketat disebelah petang hari tersebut.

Saya bagi pihak Dewan Pemuda PAS Negeri Johor merasa cukup kecewa dengan halangan yang dibuat oleh pemimpin dan ahli-ahli UMNO di Skudai Kanan dan meminta mereka membaca buku "Pengukir Nama Johor" tulisan Ismail Adnan bertajuk "Mat Indera" pada muka surat 109. Buku ini diterbitkan oleh Yayasan Warisan Johor pada tahun 2004. Editor buku ini adalah Prof. Abu Bakar Hamid dan prakatanya ditulis sendiri oleh Haji Abdul Ghani Othman, Menteri Besar Johor.

Niat PAS yang baik ini telah disambut dengan halangan ala-ala penjajah. Saya tidak sangka setelah 54 tahun Malaysia merdeka dan dan anak-anak muda juga sudah banyak terdedah kepada perkembangan isu-isu semasa melalui saluran media baru, rupa-rupanya masih ada lagi pemimpin UMNO yang bertindak seolah-olah di zaman penjajah. Saya mendesak Menteri Besar Johor yang telah menjadi penaung buku "Pengukir Nama Johor" agar menasihatkan pemimpin UMNO Skudai Kanan agar lebih rasional dalam menghadapi isu Mat Indera ini.

*Kenyataan media oleh Suhaizan Kayat (gambar kiri) selaku Ketua Pemuda Parti Islam Se-Malaysia (PAS) Negeri Johor merangkap Pengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi./Petikan Dari MerdekaReview

No comments:

Post a Comment