KLIK "STOP" UNTUK HENTIKAN SIARAN KAMI

DENGAR RADIO KAMI?

SILA KLIK "STOP" PADA RADIO KOBAT FM UNTUK HENTIKAN SIARAN KAMI

Followers

Wednesday, September 7, 2011

DEBAT - CICAK MENGKARUNG JADI MANGSA

Oleh: WFAUZDIN NS

KETUA Pemuda Umno, Khairy Jamaludin sudah mula perasan dan syok sendiri apabila Timbalan Presiden PAS, Muhammad Sabu menyerahkan kepada Pemuda PAS untuk menguruskan debat berkaitan isu siapa pejuang kemerdekaan. Nampaknya Mat Sabu kenal siapa lawan yang sesuai dengan beliau bukannya cicak mengkarung yang tiada apa-apa nilai di dalam Umno itu.

KJ perasan beliau hebat kononnya Mat sabu takut berdebat dengan beliau, sedangkan Mat sabu mensasarkan Muhyiddin yang setaraf dengan Timbalan Presiden PAS itu. Kesediaan KJ untuk berdebat dengan PAS berkaitan isu ini disambut oleh Pemuda PAS Johor kerana tokoh yang menjadi kontroversi iaitu Mat Indera berasal dari Johor, tambahan pula `level' mereka sama sahaja iaitu dari kalangan Pemuda. Oleh yang demikian, KJ patut sedar diri dan cermin muka dahulu dan terima sahaja pelawaan dari Pemuda PAS Johor.

Biarkan sahaja Mat sabu menguji Muhyiddin samada Timbalan Presiden Umno dan TPM ini benar-benar `anak jantan' yang selama ini berkokok di depan media sahaja. Kita juga ingin melihat sejarah tercipta seorang tokoh nombor dua di dalam Umno berani berdebat secara terbuka setelah tokoh nombor satu mereka, Najib memang terbukti bukan `anak jantan'. Sebelum ini, Umno memiliki seorang wakil yang ada `kejantanan'nya sedikit iaitu Shabery Chik yang sanggup berdepan dengan Ketua Pembangkang DS Anwar di dalam debat isu minyak. Walaupun meleleh air liur, namun kita `respek' tokoh ini kerana beliau telah diuji secukupnya oleh DS Anwar.

Mustahil di dalam Umno tiada seorang pun yang duduk di atas sana yang benar-benar `jantan'. Mengapa pemimpin atasan Umno asyik memperkudakan pencacai mereka di bawah sahaja jika dicabar berdebat? Kita sering lihat Nazri Aziz, KJ, Lokman Adam dan beberapa ekor cicak mengkarung itu sahaja yang mewakili Umno untuk berdebat. Mana tokoh atasan Umno? Mana Najib, Muhytiddin, Zahid Hamidi, Hishamuddin dan juga menteri yang bahasanya berbunga-bunga iaitu Rais Yatim?

Kali ini kita sokong pendirian Mat Sabu yang terus mendesak Muhyiddin agar keluarkan `kejantanan'nya jika Muhyiddin merasa beliau bakal menjadi PM selepas Najib. Umno perlu ada pemimpin yang berani kerana benar, bukan pemimpin yang hanya lantang berkokok di depan kamera TV sahaja. Kali ini kita tunggu reaksi Muhyiddin./wfauzdin.blogspot.com

No comments:

Post a Comment