KLIK "STOP" UNTUK HENTIKAN SIARAN KAMI

DENGAR RADIO KAMI?

SILA KLIK "STOP" PADA RADIO KOBAT FM UNTUK HENTIKAN SIARAN KAMI

Followers

Friday, June 10, 2011

Umno bukan lagi parti yang boleh selamatkan Melayu- Dr Aziz Bari


KUALA LUMPUR: Pensyarah Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa, Profesor Dr Abdul Aziz Bari berkata, Umno bukan lagi sebuah parti yang berupaya menyelamatkan kedudukan orang Melayu di negara ini.

Malah menurut Aziz, orang Melayu perlu berani untuk berubah dengan meninggalkan parti itu yang disifatkan gagal mempertahankan demokrasi dan prinsip yang terkandung dalam perlembagaan negara.

“Kita sudah lihat bagaimana pelaksanaan perlembagaan disabotaj oleh Umno. Dan ini berlaku kerana orang Melayu tidak mempunyai parti lain yang boleh menyemak dan imbang Umno.

“Mereka perlu ubah ini; orang Melayu kena tinggalkan Umno dan perkasakan parti-parti yang komited dengan perlembagaan kerana di sana ada formula yang adil; bukan sahaja untuk orang Melayu tetapi juga kaum-kaum lain,” katanya lagi.

Beliau dalam masa yang sama turut mengulas sokongan Melayu terhadap Pakatan Rakyat, terutama Pas dan penyertaan di kalangan profesional Melayu muda dalam KEADILAN.

“Pada saya itu menunjukkan perubahan minda di kalangan orang Melayu khususnya generasi sekarang yang tidak lagi melihat Umno sebagai satu-satunya parti yang boleh menyelamatkan mereka.

“Ertinya politik orang Melayu lebih kompleks sekarang dan Umno akan tenggelam jika tidak berubah. Kita juga harus ingat bahawa sebahagian besar mereka yang meninggalkan negara adalah generasi muda Melayu. Ini satu lagi fenomena yang menjelaskan anjakan politik yang kita lihat itu,” kata pakar perlembagaan itu.

Muktamar Pas ke 57 minggu lalu menyaksikan Umno kembali menimbulkan isu perpaduan Melayu Islam dengan menawarkan kerjasama dengan Pas, di saat sokongan Melayu terhadap parti itu semakin terhakis.

Laporan EIU, Sebuah pusat kajian antara bangsa baru-baru ini mendedahkan bahawa Umno semakin hilang sokongan, khususnya di kalangan kumpulan Melayu pertengahan disebabkan amalan rasuah dan politik kotor yang dilakukan parti pemerintah itu.

Ketika ditanya, apakah kuasa Melayu akan terhakis sekiranya pakatan memerintah, Aziz berkata ia hanya lah teori yang digunakan Umno untuk memastikan survival politik mereka.

“Soal itu hanya teori sahaja; ia tidak boleh menjadi kenyataan. Umno-BN sendiri berkuasa selama ini dengan sokongan bukan Melayu. Dalam PRU 1999 selepas reformasi orang bukan Melayu yang menyelamatkan mereka.

“Kemenangan besar 2004 juga sebahagiannya kerana undi bukan Melayu. Memang ada orang Melayu yang dangkal akalnya yang percaya dengan gula-gula itu. Dan Umno-BN ada Perkasa untuk mengipas ketakutan dan mitos itu.

“Jadi kita jangan layan retorik survival Melayu di parlimen kerana orang lain juga, ertinya bukan Melayu, tidak boleh bermain dengan teori itu,” katanya.

Malah, kata Aziz, selama ini pun Umno-BN menggunakan taktik pecah dan perintah untuk terus berkuasa dan kini mereka mengulang putar isu ketuanan Melayu kerana tahu tidak mempu memperoleh sokongan Cina dan India.

“Isu kuasa Melayu mereka mainkan sekarang kerana mereka tahu undi bukan Melayu tidak akan kembali kepada mereka. MCA, MIC dan Gerakan sudah menjadi liabiliti kepada BN.

“Dalam keadaan sekarang; yakni selepas 54 merdeka orang Melayu kena lebih berdikari. Mereka tidak harus termakan dengan dakyah Umno yang sengaja mengipas isu-isu tadi untuk kepentingan politik mereka.

“Orang Melayu perlu memperkasa demokrasi di negara ini kerana inilah sebenarnya jaminan masa depan mereka,” ujarnya.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=14980

No comments:

Post a Comment