KLIK "STOP" UNTUK HENTIKAN SIARAN KAMI

DENGAR RADIO KAMI?

SILA KLIK "STOP" PADA RADIO KOBAT FM UNTUK HENTIKAN SIARAN KAMI

Followers

Thursday, June 12, 2014

Ceroboh DUN Pulau Pinang, mana tindakan tegas KDN? – Anwar

KUALA LUMPUR 10 JUN: Datuk Seri Anwar Ibrahim menempelak polis kerana masih gagal mengambil tindakan tegas terhadap segerombolan samseng Umno yang menceroboh Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang dan beberapa insiden serangan yang lain.

Ketua Umum KEADILAN itu mempersoal mengapa Kementerian Dalam Negeri (KDN) tidak mahu bertegas terhadap tingkah laku itu yang sebelum ini turut dilabel pihak kerajaan sebagai ‘kurang ajar’.

 
 
“Kita persoal bidang kuasa menteri dan jaminan itu kerana serangan segerombolan tertentu ini belum ada tindakan tegas daripada kerajaan.

“Saya ambil contoh umpamanya Ketua Polis Negara pada 23 Mei lalu memberi jaminan untuk mengambil tindakan tegas terhadap orang yang menceroboh DUN Pulau Pinang atas alasan demi kepentingan Melayu dan mempertahankan maruah Islam.

“Tetapi setelah Peguam Negara memberi jaminan begitu, tindakan itu tidak menampakkan apa-apa kesungguhan. Menceroboh DUN sepertimana menceroboh Parlimen, sedikit pun Speaker tidak mengambil tindakan tegas, sedangkan undang-undang harus dipatuhi tanpa mengira parti,” kata Anwar bertanyakan perkara itu kepada Timbalan Menteri KDN di Dewan Rakyat, semalam.

Sambung Ahli Parlimen Permatang Pauh itu, insiden seumpama itu perlu dihentikan kerana dibimbangi aksi pihak terbabit yang dibiarkan itu akan berulang.

“Saya harap KDN jangan berlengah dalam hal ini. Ini juga berkaitan tindakan membaling molotov koktail kepada beberapa gereja termasuk di Lebuh Fakuha, Pulau Pinang dan yang terakhir serangan terhadap Ibu Pejabat DAP di Kuala Lumpur dan Kuantan baru-baru ini.

“Kita dengar jaminan Timbalan Menteri di dalam Parlimen bahawa ada peruntukan undang-undang, dan ada suara di sebelah sana yang menyatakan ada sikap kurang ajar (terhadap pencerobohan itu), sekarang jawablah?

“Soalnya, saya telah tegaskan bahawa kita tunggu tindakan, tapi tiada tindakan tegas, kenapa ini berlaku?” kata Anwar.

Bagaimanapun, Timbalan Menteri Dalam Negeri yang juga Ahli Parlimen Santubung, Datuk Dr Wan Junaidi menjawab: penentuan tindakan yang diambil adalah di bawah bidang kuasa mutlak Speaker dan mengikut peraturan Dewan itu sendiri.

No comments:

Post a Comment