KLIK "STOP" UNTUK HENTIKAN SIARAN KAMI

DENGAR RADIO KAMI?

SILA KLIK "STOP" PADA RADIO KOBAT FM UNTUK HENTIKAN SIARAN KAMI

Followers

Monday, June 16, 2014

APA SEBENARNYA YANG DIBAWA OLEH MH370 ? - HUSAM MUSA

Rakyat masih tertanya-tanya, apa sebenarnya yang dibawa oleh kargo MH370, penerbangan yang telah hilang sejak 100 hari yang lalu, demikian dinyatakan oleh Naib Presiden PAS, Datuk Paduka Husam Musa di dalam satu ceramahnya di Sungai Rambai Melaka malam tadi.

"Kenyataan awal menyatakan penerbangan itu membawa bertan-tan buah manggis ternyata tidak masuk akal kerana bukan musim manggis, kemudian dinyatakan bateri lithium sedangkan China adalah pengeluar utama bateri sedemikian, bagaimana mungkin ianya mengimport bateri lithium dari Malaysia?", soal Husam.

Beliau tdak menolak teori bahawa kehilangan MH370 adalah satu konspirasi. Dan yang paling aneh, tragedi itu mendedahkan banyak kelemahan dari aspek keselamatan negara. Kapal selam Scorpene yang dibeli ratusan juta ringgit tidak dapat digunakan di dalam operasi SAR (Search & Rescue) kerana ia dikatakan tidak sesuai untuk melakukan kerja-kerja SAR.

Secara berseloroh beliau menyatakan radar dan setelit yang Malaysia ada pun sudah sama tarafnya dengan teropong buloh Raja Bomoh.

MH370 hilang pada 8 Mac dengan 239 penumpang termasuk 12 anak kapal selepas berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dalam perjalanan ke Beijing, China.

Sejak tempoh itu, usaha misi pencarian melibatkan 26 negara digerakkan untuk mengesan pesawat berkenaan, namun sehingga kini setelah 100 hari kehilangannya, masih belum membuahkan hasil.

Di dalam ceramahnya, ADUN Salor itu juga turut mengulas kenyataan Bekas Ketua Pegawai Eksekutif Tenaga Nasional Berhad, Tan Sri Ani Arope yang mendedahkan TNB dipaksa menandatangani perjanjian berat sebelah, sejak hampir 20 tahun lalu.

Ani, yang menyifatkan EPU sebagai ‘Economic Plundering Unit’ (Unit Penyamun Ekonomi), memaksa TNB membeli tenaga elektrik daripada Pengeluar Tenaga bebas (IPP) dengan harga yang mahal sehingga tarif elektrik terpaksa dinaikkan dan rakyat menjadi mangsa.

Penjana Tenaga Bebas (IPP) mula wujud apabila seluruh negara bergelap pada 1993 ekoran berlakunya "total blackout" pada tahun tersebut yang menurut Ani blackout itu adalah sengaja dirancang bertujuan mewujudkan IPP di negara ini.

Turut berceramah di program berkenaan ialah ADUN Duyong yang juga Pengerusi DAP Melaka, YB Goh Leong San dan Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat, YB Siti Zailah Mohd Yusoff yang juga Ahli Parlimen Pasir Panjang. Ketua Dewan Muslimat PAS Melaka Pn Hj Kintan Man turut hadir di program tersebut.

Pada majlis ceramah berkenaan, Datuk Paduka Husam dan Hj Adly Zahari telah turut sama melancarkan gimik "Nasi Beriyani Amal" untuk kutipan tabung pilihanraya MTD Sungai Rambai. /Greenboc
No comments:

Post a Comment