KLIK "STOP" UNTUK HENTIKAN SIARAN KAMI

DENGAR RADIO KAMI?

SILA KLIK "STOP" PADA RADIO KOBAT FM UNTUK HENTIKAN SIARAN KAMI

Followers

Friday, July 11, 2014

PKR Kutuk Keganasan Israel Di Gaza


 
 
Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengutuk sekeras-kerasnya serangan zionis terhadap rakyat Palestin di Semenanjung Gaza sewaktu umat Islam kini menjalani ibadah Ramadhan.

Beliau turut kesal dengan sikap pemimpin negara Islam, terutama Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dalam menyatakan bantahan, lapor KedilanDaily K.

“Kita kutuk sekeras-kerasnya dan kita kesal kerana lambatnya negara Islam bertindak malah OIC baru nak bersidang,” katanya.

Sementara itu, DAP mengecam sekeras-kerasnya tindakan tidak berperikemanusiaan rejim zionis Israel yang meneruskan serangannya di Tebing Gaza, serta mendesak masyarakat antarabangsa segera campur tangan bagi menghentikan peningkatan jumlah kematian di sana.

Roket Kini melaporkan Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng berkata, serangan itu lebih terkutuk memandangkan kepimpinan Hamas sendiri sudah menyeru satu gencatan senjata bagi menamatkan pertempuran terbaru itu.

Menurut laporan BBC 9 Julai lalu, jurucakap Hamas Osama Hamdan berkata, rundingan gencatan senjata tahun 2012 dapat disambung semula jika Israel menghentikan serangan ke atas wilayah itu dan membebaskan warga Palestin yang ditahan sepanjang dua minggu lalu.

Bagaimanapun, katanya seruan gencatan senjata Hamas disambut dengan lebih banyak serangan roket daripada Israel, dan diikuti dengan serangan balas daripada Hamas juga.

Oleh itu, ujarnya keadaan kini semakin tidak terkawal dan ramai orang awam, termasuklah kanak-kanak dan wanita menjadi korban.

“Maka kami mengecam tindakan gasar Israel membunuh kanak-kanak dan wanita tidak berdosa. Setakat ini, hanya mereka yang menderita dengan musnahnya rumah dan kehidupan.

“Mengambil kira kehebatan persenjataan Israel, timbul persoalan terhadap kadar serangan balas (konflik kali ini) yang hanya mengorbankan warga Palestin, sedangkan warga Israel terus selamat,” katanya dalam satu kenyataan hari ini./Harakahdaily

No comments:

Post a Comment