KLIK "STOP" UNTUK HENTIKAN SIARAN KAMI

DENGAR RADIO KAMI?

SILA KLIK "STOP" PADA RADIO KOBAT FM UNTUK HENTIKAN SIARAN KAMI

Followers

Tuesday, July 8, 2014

BERSOLIDARITI PAGI INI (SELASA - 08/7/14) DI MAHKAMAH KUANTAN - AKTIVIS ANTI LYNAS AKAN DIBICARAKAN

Pada 22 Jun 2014 yang lalu, tidak kurang dari 1, 000 orang telah berhimpun di kawasan berhampiran pintu masuk kilang Lynas tersebut bagi menyuarakan bantahan secara aman. Kira-kira 50 anggota Unit Simpanan Persekutuan (FRU) yang dilengkapi trak meriam air membuat sekatan kira-kira 300 meter dari pintu masuk loji Lynas itu. Mereka turut diperkuat dengan kehadiran 100 anggota polis beruniform.

Polis telah mengarahkan peserta protes itu supaya bersurai tetapi tidak dipersetujui walaupun Wong Tack berbincang dengan polis selama 30 minit pada jam 3 petang supaya dibenarkan berkumpul di depan loji itu. Kira-kira jam 4.30 petang, Ketua Polis Kuantan Abdul Aziz Salleh memberi tempoh 10 minit kepada mereka untuk bersurai.

Suasana menjadi bertambah panas apabila berlaku tolak menolak antara peserta protes dan anggota polis yang membentuk halangan, menyebabkan dua orang ditangkap. Selepas itu Abdul Aziz mengumumkan masa untuk bersurai telah tamat. "Jika anda tidak mahu bersurai, saya tiada pilihan selain membuat tangkapan," umun beliau sebelum mengarahkan anggota polis membuat tangkapan.Beberapa peserta protes yang sedang duduk kemudiannya ditangkap dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis (IPD) Daerah Kuantan. Sekurang-kurangnya 16 peserta protes anti-Lynas ditahan kerana enggan berganjak dari pintu masuk loji pemprosesan nadir bumi Lynas di Gebeng, Kuantan.

Antara mereka yang ditahan termasuk ketua Himpunan Hijau Wong Tack, ahli jawatankuasa pemandu Dr Phua Kia Yaw dan Hew Kuan Yau dari DAP, yang dikenali dengan nama 'Superman'. Turut ditahan ialah aktivis Australia Natalie Lowrey yang mewakili Friends of the Earth untuk menyokong protes tersebut. Yang lain adalah aktivis Ali Akbar Othman, Rafar Ahmad, Steven Ta Weng Seng, Lee Khai Meng, Mr Cheong, Adik Zamri Zanal (SAMM) dan beberapa yang lain.

KEADILAN Negeri Pahang telah mengeluarkan kenyataan mengutuk sekeras-kerasnya cara pihak berkuasa menangani isu ini setelah usaha rakyat untuk mengunakan Parlimen bagi menyuarakan bantahan ditolak mentah-mentah dan himpunan secara aman juga mendapat layanan buruk dari pihak berkuasa.

Pagi ini (Selasa - 08 Julai 2014), jam 08.30 pagi kesemua mereka yang telah ditahan akan dihadapkan ke Mahkamah Kuantan, Indera Mahkota. Sehubungan itu, ayuh kita beramai-ramai ke Mahkamah Kuantan untuk memberikan sokongan moral dan bersolidariti bersama mereka yang terlibat.

No comments:

Post a Comment