KLIK "STOP" UNTUK HENTIKAN SIARAN KAMI

DENGAR RADIO KAMI?

SILA KLIK "STOP" PADA RADIO KOBAT FM UNTUK HENTIKAN SIARAN KAMI

Followers

Wednesday, August 23, 2017

ISU BUKIT SEKILAU - LAPORAN SPRM OLEH ADUN SEMAMBU







Satu laporan kepada pihak SPRM telah dibuat oleh Adun Semambu, YB Lee Chean Chung di pejabat SPRM Kuantan semalam, Selasa (22/8/17) iaitu berkaitan aktiviti serta transaksi dan pajakan tanah di Bukit Sekilau, Kuantan.

Sebelum ini, Adun tersebut pernah memaklumkan bahawa projek di Bukit Sekilau meliputi dua lot tanah berjumlah 26,887 meter persegi difahamkan telah dipajak kepada sebuah syarikat swasta pada 2 Disember 2011 oleh kerajaan negeri untuk perumahan, loji pembetungan, surau dan tujuan awam.
Beliau juga difahamkan bahawa syarikat itu telah diberikan lesen untuk menggunakan bahan letupan di tapak tersebut dan lesen dari pejabat tanah untuk pengangkutan batu.

YB Lee Chean Chung pernah mengajukan persoalan kepada pihak MB Pahang untuk menjelaskan beberapa isu kebimbangan orang ramai seperti berikut:

- Sekiranya tanah diluluskan untuk perumahan, loji pembetungan dan surau, mengapa aktiviti kuari dijalankan di tapak? Adakah syarikat menyimpang daripada tujuan asal yang diluluskan untuk penggunaan tanah itu?

- Adakah syarikat yang beroperasi di tapak ini mempunyai lesen untuk menjalankan penggalian di sana? Syarikat mana yang diberikan projek ini?

- Bagi pengangkutan batu, ini mestilah dilesenkan oleh Kementerian Pengangkutan dan bukan Pejabat Tanah. Adakah syarikat ini mendapat lesen dari Kementerian Pengangkutan untuk pengangkutan batu?

- Menurut Garis Panduan Penempatan dan Pengezonan Kawasan Perindustrian dan Kediaman oleh Jabatan Alam Sekitar, tapak kuari itu sepatutnya mempunyai zon penampan sekurang-kurangnya 500 meter dari kawasan kediaman. Adakah projek ini mematuhi peraturan ini?

- Adakah kerajaan menjalankan apa-apa kajian tentang kesesuaian untuk kegiatan kuari, memandangkan kegiatan tersebut pasti akan menyebabkan pencemaran bunyi dan pencemaran udara akibat letupan dan pengangkutan batu?

Sebagaimana yang kita semua tahu, Kuantan sudah terdedah kepada banjir besar dan banjir kilat sebelum ini. Kita bimbang dengan penebangan hutan di Bukit Sekilau, Kuantan akan menghadapi lebih banyak banjir kilat pada masa depan dan akan menjejaskan kehidupan warga Kuantan.

Atas kesedaran itu dan setelah gagal mendapat sebarang maklum balas daripada pihak yang berkepentingan, Adun Semambu menyatakan beliau ada tanggungjawab untuk mewakili warga Kuantan untuk melaporkan kes ini kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) bagi menggesa pihak berkenaan menjalankan siasatan. Rakyat berhak untuk tahu kerana imej Bandar Hijau Kuantan ini telah tercalar kerana Bukit Sekilau telah botak, ujar beliau.

Turut hadir bersama Adun Semambu sewaktu membuat laporan ke SPRM semalam adalah Setiausaha Keadilan Negeri Pahang mewakili Majlis Pimpinan Negeri Pahang serta beberapa AJK Cabang Keadilan Indera Mahkota, Kuantan, pimpinan Pakatan Harapan setempat dan aktivis.

No comments:

Post a Comment