KLIK "STOP" UNTUK HENTIKAN SIARAN KAMI

DENGAR RADIO KAMI?

SILA KLIK "STOP" PADA RADIO KOBAT FM UNTUK HENTIKAN SIARAN KAMI

Followers

Friday, January 8, 2016

Perjanjian lambang kematangan politik Pakatan Harapan – Wan Azizah

(Oleh Fiza Abd Halim)

KUALA LUMPUR 5 JAN: Pakatan Harapan menggariskan tujuh fasal utama yang menjadi pra-syarat kepada pembinaan sebuah kesatuan politik yang mapan.

Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, penjanjian yang akan dimeterai KEADILAN, DAP dan Amanah di Pusat Konvensyen Shah Alam, Sabtu ini ialah berkenaan prinsip dan kaedah membuat keputusan dan membina kesatuan politik di antara parti.

 
 
“Seterusnya adalah prinsip dan kaedah dalam menyelesaikan pertikaian antara parti, membangunkan dasar-dasar bersama dan kepatuhan kepada dasar-dasar bersama.

“Dan menguruskan perjalanan pilihan raya termasuk penentuan kerusi yang ditandingi, menguruskan perjalanan kerajaan Pakatan Harapan dan blok pembangkang dan akhir sekali ialah menangani keadaan bila mana perjanjian ini dilanggari,” jelas Wan Azizah pada sidang media Pakatan Harapan di Ibu Pejabat Amanah.

Wan Azizah yang juga Ketua Pembangkang yakin pemeteraian perjanjian ini merupakan kemajuan besar dan melambangkan kematangan politik ketiga-tiga parti yang berjaya mengenepikan kepentingan politik masing-masing demi mencapai persetujuan ini.

“Perkara ini telah termaktub di dalam dokumen dasar-dasar Pakatan Harapan sebelum ini termasuk kerangka dasar bersama, Belanjawan Pakatan Harapan, Buku Jingga dan lain-lain.

“Ia diterjemahkan oleh pentadbiran Kerajaan Selangor dan Pulau Pinang. Ia juga menguatkan lagi ketiga-tiga parti ini dengan niat dan keikhlasan kami dan akan mengotakan sebahagian harapan rakyat,” katanya./KD

No comments:

Post a Comment